אפוטרופסות עקב מגבלה ו/או תיוג פסיכיאטרי
מאז נחקק חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962, זרמו מים רבים בנהר. החוק, שנחקק, ברוח שנות השישים של מדינת ישראל, כחוק פטרנליסטי, המפקיע כל זכות מבגירים בעלי לקות נפשית/קוגניטיבית, ו/או קשישים, תוקן פעמים רבות ברבות השנים, והפך לחוק מידתי יותר, אשר שם דגש רב יותר על זכויותיהם של החסויים.
בנוסף, לאורך השנים בפסיקה – נתפרש החוק הן לאור עיקרון המידתיות והן לאור עקרונות היסוד שבחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, עקרונות אשר מעלים על נס את ערך האוטונומיה האישית.
כיום, הן על פי החוק והן על פי פסיקת בתי המשפט (השלום, המחוזי והעליון) – ניתן למנוע השמת אפוטרופוס על אדם, ו/או לבטל אפוטרופסות, שכן הן החוק והן הפסיקה מצדדים בצמצום ההגבלות שבאפוטרופסות, הן למינימום תחומים, והן למינימום זמן. בנוסף, על פי החוק, אם ניתן ליתן מענה לאדם הסובל מליקוי נפשי/שכלי/קוגניטיבי/חושי וכיו"ב, בדרך מתונה יותר מאשר מינוי אפוטרופוס (כגון תומך החלטות או הגבלות מידתיות ומתונות על חשבון הבנק) – דרך זו תועדף.
משרדנו מטפל בין היתר ב:
@ התנגדות למינוי אפוטרופוס לאדם בגיר.
@ במקרים שבהם אין מנוס ממינוי אפוטרופוס – התנגדות למינוי אפוטרופוס מטעם עמותה זרה ו/או הקרן לטיפול בחסויים, והתעקשות על אפוטרופוס שהקשיש/האדם בעל המוגבלות מעדיף (כגון בן משפחה), תוך צמצום התפרשות תחולת האפוטרופסות למינימום ההכרחי.
@ ביטול אפוטרופסות לאדם בגיר שיש עליו כבר אפוטרופוס, וזאת מכוח סעיף 74 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962, וזאת בהינתן שינוי הנסיבות.
לציין, כי כיום, על פי הפסיקה, גם אם אדם חוסה תחת מינוי אפוטרופוס, הוא ראשי להתנגד לאשפוז כפוי באמצעות עו"ד מטעמו.
אפוטרופוס אינו מוסמך או יכול לכפות על אדם אשפוז כפוי, שכן מדובר בצעד קיצוני של שלילת חירות, אשר אינו בתחום סמכותו של האפוטרופוס, אלא אך ורק בתחום סמכותו של הפסיכיאטר המחוזי.