ענבל בר-און, משרד עריכת דין
לפניות במיילצור קשר

מניעת אשפוז בכפייה

אדם שאושפז בכפייה זכאי כי וועדת ערר פסיכיאטרית מחוזית תדון בעניינו בחלוף חמישה ימי אשפוז. אם יתברר כי האשפוז לא היה מוצדק, הרי לנו 5 ימים של כליאת שווא. האם ניתן אחרת?

אכן, אפשר אחרת. ניתן למנוע אשפוז-בכפייה עוד בטרם יתרחש, אם נוקטים בפעולות הנכונות. פסיכיאטר מחוזי הינו אורגן מנהלי, וככזה, בטרם הוא פוגע בזכות יסוד של הפרט (כגון - הזכות לחירות) - עליו לאפשר לפרט הנפגע להשמיע את טענותיו.

לעיתים מתמזל מזלם של אנשים אשר ננקטים כנגדם הליכי אשפוז-בכפייה, והם מספיקים להתקשר אלי - רגע לפני שגוררים אותם ל"קן הקוקיה", ורגע לפני שמפקיעים מהם את הטלפון הנייד (פגיעה מיותרת, לא נחוצה ולא מידתית בזכויות, אבל זה כבר נושא למאמר אחר).

כשזה קורה, אני פונה בתקיפות לפסיכיאטר המחוזי, בפקס, ואם אפשר, גם באסמס (אם השעה מאוחרת, ואם הצלחתי להשיג את הטלפון הנייד של אותו פסיכיאטר מחוזי)- ודורשת ממנו להאזין ברוב קשב לתשתית העובדתית האמיתית, ולא ל"עובדות האלטרנטיביות", המגמתיות להחריד, אשר נמסרו לו מטעם גורמים "מעוניינם", במעמד צד אחד.

לפעמים זה עובד, וכשזה עובד, זה מונע מן ה"מועמד לאשפוז-בכפייה" סבל מיותר, שלא לומר, אירוע טראומטי. 

אם יש לכם יסוד להניח כי מישהו פנה בעניינכם לפסיכיאטר המחוזי, במטרה להוביל לאשפוזכם הכפוי, יש באפשרותי לפנות ללשכת הפסיכיאטר המחוזי ולברר אם נעשתה פנייה בעניין. אם לא נעשתה פנייה בעניין, לפחות יש סיבה אחת פחות לדאגה (וגם: הפסיכיאטר המחוזי מבין שאל לו לנקוט צעד בענייכם ללא עורכת הדין שלכם);

ואם נעשתה פניה, אולם טרם בוצעה בפועל ההבאה לבדיקה הכפויה (בדיקה שפעמים רבות גוררת אחריה אשפוז-בכפייה)- אפשר לנצל את חלון הזמן למניעת האשפוז הכפוי. 

צפו בסרטון זה בדקה 37:05: כבוד השופט ציון קאפח מבית המשפט המחוזי בתל-אביב, מרצה בכנס של וועדת פסיכולוגיה, פסיכיאטריה ומשפט של לשכת עורכי הדין. הוא מתאר, בדקה 37:05 - בקשה שהוגשה לבית המשפט המחוזי ע"י עו"ד ענבל בר-און, למניעת אשפוז-בכפייה. 

אודות המשרד

משרד עריכת הדין ענבל בר-און עוסק במשפט המנהלי ובנקודות המפגש של האזרח הקטן עם הרשות או עם גופים גורמים עתירי כוח (הידועים גם כ"גופים דו מהותיים").

המשרד עוסק בעיקר בתחום הפסיכיאטריה והמשפט, עם דגש על אשפוז בכפייה, ערר וערעור על אשפוז בכפייה, תביעות נזיקין בגין אשפוז בכפייה, מניעה משפטית של אשפוז בכפייה, ועוד.

גם כשאנו עוסקים בתחומי המשפט האזרחי, הדגשים הינם על יחסי האזרח והרשות: תביעות נזיקין כנגד רשויות שלטוניות בגין עוולות חוקתיות, התגוננות מפני תביעות השתקה של רשויות מקומיות, ועוד. 

אתר זה עדיין מצוי בשלבי בנייה, לפיכך הנכם מוזמנים להמשיך ולהתעדכן מפעם לפעם בעמודים חדשים ובמאמרים חדשים.

תחומי עיסוק

  • מטרדי רעש
  • פסיכיאטריה ומשפט (אשפוז בכפייה)
  • משפט מנהלי
  • דיני לשון הרע והגנת הפרטיות
  • נזקי גוף
  • נכי צה"ל

צור קשר

050-4421948*

דוא"ל: [email protected]